Kräftskiva

Årets kräftskiva höll i Oslo, otraditionellt – ja! Men inte kräftskivan den hölls i den traditionella anda, sedan fin besök av självaste Mamma och Pappa, underbart!

IMG_20150822_233538

IMG_20150920_180112

Augusti är månaden där kräftor har sin mittpunkt och som firas i Sverige som en av de största traditionerna. Kräftskivan, den absolut svenskaste tillsammans med midsommaren. Trotts detta är kräftskiva ett relativt ungt fenomen inte ens hundra år gammalt, dock började förtäringen av kräftor redan under medeltiden. Under 1500-talet var det festmat för kungligheter.

… Erik XIV under 1500-talet såg till att vallgravarna runt de kungliga slotten i Sverige började användas för kräftodling, och att kräftförtäringen därefter spreds från hovet till adeln!

… Carl Von Linné ansåg inte att människor skulle förtära vad han betraktade som insekter. För den svenska bondeklassen var det ännu på 1800-talet otänkbart att äta kräftor!

Källa: So-rummet

461PX-1

När det röstades om ett rusdrycksförbud i Sverige 1922, användes kräftorna som propaganda i en affisch för nej-sidan av Albert Engström med motiveringen ”Nej! Kräftor kräva dessa drycker!”.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s