VÅFFELDAGEN

Dagen då det är tid för våfflor, våffeldagen!  Enkelt, snabbt och det går att göra matiga eller som det klassiska, efterrätt!

Dagen till ära väljer jag att göra våfflor på dinkelmjöl, jag tycker faktiskt det blir godare det ger en nötigare karaktär som faller bra hos mig! Gick ifrån den klassiska våfflan med grädde och sylt och hade olika tillbehör, en matigare och en del som passar bättre till avslut. Smeten (8 stk) bestod av, 100 g smör, 2 krm salt, 2 dl siktat dinkelmjöl, 2 dl fullkorns dinkelmjöl, 1 tsk bakpulver 4 12 dl mjölk samt 2 st ägg.

De matigare tillbehör var avokado, rödlök, rucola, gravad lax samt vispad Crème Fraiche med pepparrot. Till avslut jordgubbar med mynta, basilika och lime. Apelsin med mascarponeost och vaniljfrön samt grädde om det önskades till jordgubbarna. Kan lova en mättnads känsla utav det like.

SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Våffeldagen – Byggd på ett missförstånd.

Min tanke var att finna lite historia och en anledning till varför vi har våffeldagen. Det visade sig vara en lite mer komplicerad historia än jag förmodade. Så detta har jag fått fram, våfflor har funnits i Sverige sedan 1600-talet och det har vart traditionen att äta dessa den 25 mars på den kristna högtiden Marie bebådelsedag en högtid som firas nio månader för jul för ett minne av att jungfru Maria fick veta att hon skulle föda Jesus.

Denna dag kallades ofta i folkmun som vårfrudagen och genom språkligafelaktighet i olika delakter blev det vaffer samt vaffeldagen. Vaffel är även ett ålderdomligt ord för våffla och våffeldagen vart född. Så kort och gott Våffeldagen är ett resultat av en språklig sammanblandning. Källa

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s